“Çocuğumuz için Pedagog Arıyorduk…”

Tatlı ve endişeli ailelerimle ilk tanışma cümlelerimden biri bu olmakta: “Çocuğumuz için pedagog arıyorduk…”.

Türkiye’de 1982 yılından bu yana “Pedagog” yetiştirilmediğini biliyor muydunuz? Pedagoji bölümlerinin kapatılması ile yeni kuşakta hakkıyla “Pedagog” ünvanını alan kişiler kalmadı. Bu sebeple, bu konuda ilk söylemek istediğim şey genç kuşakta kendini pedagog olarak tanıtan kişilerden hızla uzaklaşın! Psikolojik danışman olur, psikolog olur, gelişim uzmanı olur ama pedagog olmaz yeni nesilde….

Pedagog ile çocuk psikoloğu kavramlarının eş anlamlı olarak kullanılması oldukça sık dile getirilen bir yanlıştır, bu sebeple. Pedagoglar eğitim bilimciler iken, psikologlar psikoloji uzmanı kişilerdir. Pedagojinin yeni mezun vermeyen bir bölüm olduğu da göz önüne alırsak, çocuklarımız ile ilgili gelişimsel ya da psikolojik bir konuda danışmanlık istediğimizde, başlangıçta çocuk psikologlarına ya da çocuk psikiyatrlarına başvurmak en doğrusu olacaktır.

Çocuk psikiyatrları (yani tıp doktorları), çocuğunuz ile ilgili size doğru tanılamayı yapıp, bu alanda çalışan ve çocuğunuza bu yolda rehberlik edecek psikologlara sizi yönlendireceklerdir. Psikologlar, doktor olmadıklarından tanı koyma yetkileri yoktur. Ancak aynı doktorlar gibi çeşitli ilgi alanları üzerinde uzmanlaşırlar. Yani nasıl ki, gözümüz ile ilgili bir problemimizde göz doktoruna gidip, cildiyeye gitmiyorsak; psikoloğumuzu da seçerken kendi destek almak istediğimiz konu hakkında uzmanlaşmış olması gerektiğine dikkat etmeliyiz.